miercuri, 28 septembrie 2011

Postul cu sucuri

Am prelungit cele 2 zile si le-am facut 6 :) M-a ajutat foarte mult cartea lui Steve Meyerowitz - Postul cu sucuri naturale si detoxifierea, care m-a convins si mai bine ca este necesar acest procedeu. O sa dau pasaje din carte, care le consider utile:

“Postul inseamna sa-ti iei sanatatea in propriile maini, lucru infricosator pentru multi oameni, motiv pentru care ai nevoie de curaj si tarie sufleteasca inca de la inceput. ”



“Ironia este ca frica este cea care ne tine departe de post. Ne este teama sa parasim rutina familiara a alimentatiei pentru a ne arunca intr-un joc periculos ce ne poate imbolnavi si infometa. Ignorantii vad in post nimic mai mult decat simpla infometare ” – referitor la ce zice nenea asta, mi s-a pus intrebarea “Ce vrei? Sa devii anorexica?”, “Pana cand o sa ti porcaria asta?”


“O zi de post pe saptamana este o sursa de relaxare si o schimbare binevenita pentru trupurile noastre. Suntem prea concentrati pe curatenia din casele noastre, fie ca este ea saptamanala, lunara, de primavara, de iarna, presupune curatarea gazonului de frunzele uscate, tunderea ierbii, stergerea prafului, lustruirea lemnului sau orice altceva. Ce bine ar fi daca ne-am indrepta eforturile si catre locuinta interioara. Poate ar fi bine sa ne gandim ca nu este nimic altceva decat o afacere, postul fiind o investitie minora ce poate aduce castiguri fantastice. El este o asigurare a trupului nostru. Singurele costuri de pornire sunt eliminarea temerilor si a ignorantei ”


“Cand postesti, mintea ti se va limpezi, atitudinea ta mentala se va imbunatatii, iar siguranta de sine va spori. In fiecare zi te vei simti mai tanar si mai puternic.” 


“Inceputul unui post este la fel precum prima saritura in mare dupa ceva vreme. Daca nu e prima oara cand intri in apa, stii ce te asteapta. In primele cateva minute, o sa simti numai si numai apa rece. Dar nu e nimic nou, ai mai facut tu baie si alta data in mare si ai supravetuit! Insa, daca nu ai incredere in tine si nu inoti prea des, vei intra cu grija in apa, dandu-ti astfel ragaz sa te obisnuiesti cu acest nou element.”

Din pacate nu am consumat si tarate de psyllium, m-ar fi ajutat sa curat mai bine toxinele. In timpul zilelor am baut 3-4 l apa, 1 l suc (in ultimele 2 mi-am facut suc din rosii, combinatia am luat-o de aici). Sambata am trisat putin cu 50 ml de vin. Am ciocnit un pahar in cinstea mea si batea la ochi daca il refuzam si pe ala. Cum zice si Meyerowitz “evita sa mergi in vizite sau la petreceri unde se serveste mancare. Doar nu-ti doresti sa fii cel mai morocanos invitat si sa fii nevoit sa le marturisesti prietenilor ca tii post ca sa-ti imbunatatesti sanatatea! Nu vei face altceva decat sa vezi cum li se vor ridica sprancenele. Postul nu are nici o legatura cu trufia, este un lucru intim”.  Iar duminica am fost la targul raw generation si am gustat retetele incercate la o prezentare, iar acasa cand am ajuns am papat ardei capia cu fasole batuta. Stiu ca fasolea aia nu avea ce cauta, dar dupa am pompat un suc verde concentrat :)) Simptomele au fost mai putine decat m-am gandit. Foamea a aparut a doua zi, la fel si starile de usoara ameteala, transpiratia si-a modificat mirosul, din a 4 zi mi-au iesit cosuri pe fata (unul in frunte si altul pe sub piele, mai lateral de barbie care e foarte dureros), nu am avut nici la pubertate probleme din astea :)) si tot duminica seara a inceput sa-mi simt limba foarte incarcata, tot timpul imi venea sa scuip (acest lucru a persistat luni si marti mai putin). Incepusem sa regret ca am renuntat la oilpulling, dar o sa reincep curand! Au aparut si starile de oboseala in ultimele 2 zile, iar in a 6 a zi nu am avut scaun. Sunt modificari normale in timpul postului.

“Vei suporta foamea, migrene, o usoara ameteala sau vei transpira excesiv si vei urina foarte des. Poti deasemenea sa ai probleme cu scaunul, care poate sa fie zilnic sau deloc.”


Incepusem sa ma intreb ce sa mananc dupa acest post, bine ca e detaliat in carte! Stiam din auzite una alta, dar nimic concret. Asa ca in prima faza se consuma alimente bogate in apa, suculente, lapte din seminte (migdale, susan), supe, iar eu am ales strugurii si pepenele rosu, desigur in cantitati mici. Ar fi prea rau sa-mi terorizez stomacul din prima cu cantitati mari, mai ales ca a dormit atata timp! Prima faza ar trebui sa tina aproximativ 5 zile dupa incetarea postului, daca aceasta a durat 10 zile. In cazul meu ar fi mai putine, vreo 3.  Cred ca nu o sa-mi fie asa greu. Ma mentin pe pozitii la fel de ambitioasa ca si in timpul postului cu sucuri :D

A doua faza are loc in urmatoarele 5 zile dupa prima faza (tot 3 in cazul meu).  Alimentul predominant in aceasta faza este salata (yupi!! Imi era dor de o salata de rosii cu multa ceapa :D). Se vor putea consuma uleiurile, semintele de susan, cele de floarea soarelui, avocado, nuci, masline (bucuria mea, ca am poftit la ele in timpul postului!!!). Semintele si nucile se consuma in cantitati scazute si nu se vor manca legume gatite, altele decat cele puse in supe. Fara paine (am noroc ca nu ma omor dupa ea!), fasole, produse lactate si carne.

In a treia faza sunt permise cele interzise in a doua faza, iar daca vrei sa prelungesti efectele postului, nu reveni prea curand la obiceiurile nesanatoase de dinainte. Painea, cerealele, lactatele si carne se pot consuma cu masura. Eu una le voi lasa in urma (lactatele si pestele). Simt ca acest post m-a pregatit din toate punctele de vedere sa adopt mai usor o alimentatie vegetariana si hrana vie. Am uitat sa mentionez ca sunt in lipsa 2 kg la cantar. Am uitat pentru ca nu asta urmaream, ci detoxifierea ;)


“Postitul este minunat, insa nu e recomandat tuturor. Acest regim forteaza organismul sa se curete si sa elimine reziduurile… ”


Nu ar trebui sa tina post femeile insarcinate, mamele care alapteaza, batranii, persoanele cu hipoglicemie, diabeticii, persoanele subponderale, cardiace, persoane care au disfunctii renale.
Saptamana trecuta s-a lansat si o invitatie la post, o puteti vedea aici

In concluzie, respecta-ti organismul!

Mihaela G.







2 comentarii:

  1. Felicitari Mihaela! Acum am intrat Pe blogul tau si il citesc cu mare placere! Fiecare cura de dezintoxicare e altfel si la fiecare e altceva. Si e atat de bine ca impartasim unii altora din experienta avuta pentru ca la fiecare din noi se pot regasi un amestec de simtome si e atat de bine sa stii ca nu esti singurul care le ai, ca si altii au trecut pe acolo si au iesit cu bine. Eu am avut o cadere emotionala duminica si am intrerupt sucuriel, acum sunt raw dar vreau sa reiau sucurile. Am crezut ca va fi azi dar se pare ca nu. Vedem maine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Camelia! Scuze de intarziere. Sunt in a doua zi dupa faza 2 si ma simt la fel de bine, sucul verde este inca prezent in fiecare zi. Te mai asteptam cu vesti bune despre perioadele favorabile postului!

    RăspundețiȘtergere