miercuri, 1 februarie 2012

Pentru cresterea imunitatii

Iata o reteta pe care am primit-o de la o buna prietena, Oana. Pe bucatele, adica miere cu catina sau miere cu polen, am incercat-o si i-am simtit efectele. Eu una intentionez sa adun ingredientele si s-o prepar in varianta Oanei. Reteta suna asa:

Ingrediente:

- o sticluta cu tinctura de propolis;

- o sticluta cu tinctura de echinaceea;

- o sticluta cu ulei esential de catina sau 100 gr de catina proaspata sau congelata;

- 100 gr de polen;

- miere poliflora cat sa se umple un borcan de 800 gr.

Preparare:

Se pun, intr-un borcan de 800 gr, curat si sterilizat, toate ingredientele, mai putin mierea si se amesteca bine, cu o spatula de lemn, dupa care, se adauga miere pana se umple borcanul si se amesteca din nou. Se inchide ermetic si se pune la macerat, la rece (chiar si la frigider) si intuneric (eventual intr-o punga inchisa la culoare) 4-7 zile, timp in care, de doua ori/zi se agita bine borcanul, dupa care ... este gata.

Se pastreaza in continuare la frigider si se consuma, in fiecare zi, dimineata pe stomacul gol, cate o lingurita.

Atentie!!! Este si energizant, nu numai intaritor al imunitatii. Cand este pe terminate puteti prepara inca unul si ...tot asa...

Smothie de lamaie cu ananas

1 lamaie
1 sfert de ananas
2 linguri de miere
1 l apa

Lamaia spalata bine, curatata de coaja si taiata cubulete. Le punem in blender impreuna cu ananasul curatat de coaja si taiat cubulete. Adaugam 300 ml de apa. Maruntim bine, dupa care adaugam restul de apa, mierea si mai amestecam 15 sec in blender. Interesanta aroma de lamaie si ananas. Si nu, nu este acru, cum ar putea crede cineva.

Macinici


1 l lapte de nuca de cocos
5-6 curmale
3-4 smochine
50 g stafide
50 g caise confiate
nuca maruntita
arome (vanilie, rom)
coaja de lamaie
3 linguri de miere

Mie imi plac tare mult macinicii. Asa ca m-am gandit la o reteta care sa nu includa fierbere. Iar rezultatul a fost delicios. O spune un mare mancator de macinici.
Se pun de seara fructele confiate, taiate maruntel, la inmuiat in lapte de nuca de cocos. Pentru cei care au ceva ceva impotriva gustului nucii de cocos, e bun si laptele de migdale. Dimineata se adauga in lapte nuca, aromele, coaja de lamaie, mierea. Si pofta va fi buna! Sunt sigura!

Pate de alge

2 ½ linguri de alge
1 castronel (100 g) seminte de floarea soarelui
1 castronel migdale
½ ceapa alba
3-4 catei de usturoi
1 bucatica (cat ½ nuca) de ghimbir
4 rondele pastarnac
1 felie de telina
1 legatura de patrunjel
3 linguri ulei de masline
½ lamaie (zeama)
Piper
Sare

Migdalele si semintele se pun la inmuiat peste noapte. La fel si algele. Ghimbirul, pastarnacul, telina, usturoiul si ceapa se curata. Toate se pun in blender si se maruntesc pana capata consistent si textura pateului. Imi plac retetele ne-muncite. Ce bine-I sa ai blender sis a-l pui la munca in locul tau!

Crackersi cu alge

5 linguri de faina integrala
2 linguri pesmet
5 linguri fulgi de orz pisati
1 lingurita seminte de mac
½ lingurita seminte de mustar
1 vf cutit de sare
1 lingurita boia dulce
1 lingurite praf de alge

Se amesteca toate ingredientele, formandu-se o coca. Coca se intinde cat mai subtire, se taie si se aseaza in tava. Eu am taiat-o in forma de patrate cu latura de 7-8 cm. I-am uscat vreme de vreo 3 ore in cuptorul de aragaz, dat la minim si cu usa deschisa.

Piure de mere cu scortisoara


2 mere
4 linguri de migdale
2 linguri de caju
1 lingura seminte de susan
1 lingura seminte de floarea soarelui
4 linguri fulgi de orz sau ovaz
1 lingura stafide
1 lingura de miere
1 varf cutit de scortisoara

Migdalele si celelalte seminte se pun impreuna cu fulgii de orz sau ovaz la inmuiat de seara pentru dimineata. Stafidele se pun si ele la inmuiat in putina apa. Dimineata se pun toate ingredientele, mai putin stafidele, in blender si se amesteca cca 1 minut.
Se pun si stafidele, se amesteca cu o lingura de lemn si se rastoarna intr-un castron. Miaam!

Crackersi cu alge si naut

1 ceasca (de cafea) de susan
1 ceasca de naut
4 linguri fulgi de orz
2 linguri de alge
2 linguri ulei de palmier
Sare
½ ceasca de apa
Faina integrala

Nautul de inmoaie timp de 48 de ore, schimband apa la fiecare 8 ore. Algele se pun timp de 2-3 ore la hidratat. Se pun in blender ingredientele, mai putin faina. Se maruntesc, dupa care se scot intr-un castron, se amesteca cu faina, se intinde o foaie din aluat, se taie si se aseaza in tava. Eu am taiat-o in forma de patrate cu latura de 7-8 cm. I-am uscat vreme de vreo 3-4 ore in cuptorul de aragaz, dat la minim si cu usa deschisa. Binevenita caldura cuptorului pe gerurile aste de -20 de grade. Pana si crackersi au fost multumiti!